Scroll Top

Yeni Anneler İçin Demir

Doğum ve ilk günler

Bebeğinizi dünyaya getirdiniz. Bu süreçte vücudunuz,  gebelik ve doğum sonrası iyileşip, en iyi halinize gelmeniz için biraz yardıma ihtiyaç duyabilir. Normal doğumdan sonra bile demir eksikliği görülebilir.

Demir eksikliği riski taşıyor muyum?

Doğum sonrasında demir eksikliği ya da demir eksikliği anemisi gelişmesi çok yaygındır.1,2 Demir takviyesi kullanmayan kadınların dörtte birinden fazlasında normal doğumdan sonraki bir hafta içinde demir eksikliği gelişir.2

Hamileliğiniz esnasında demir eksikliği sorununuz olduysa, doğum sonrasında demir düzeyleriniz halen düşük olabilir.3 Doğum sonrasında demir eksikliği ya da demir eksikliği anemisi gelişmesine neden olabilecek diğer unsurlar arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Birden fazla gebelik3
  • Sezaryen doğum (tercihen ya da acil durum nedeniyle)4
  • Forseps ya da vakum yöntemiyle doğum4
  • Doğum esnasında ya da doğumdan hemen sonra çok miktarda kan kaybı3
  • Bebeğin erken ya da çok geç doğması4
  • İkiz doğum (ya da daha fazla) 3
  • Hamilelik öncesinde aşırı kilolu ya da obez olmak5

Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Demir eksikliği riski taşıdığınızı düşünüyorsanız Semptom Arama Aracını kullanarak semptomlar hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz ancak bu durumu doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Demir neden bu kadar önemli?

Doğumdan sonra iyileşmek ve yeni doğmuş bir bebeğin bakımıyla ilgilenmek zor olabilir. Özellikle de ilk günlerde/aylarda kendinize bakmanın ne kadar önemli olduğunu kolayca unutabilirsiniz.

Yeni doğmuş bir bebeğin ihtiyaçlarıyla başa çıkabilmek için vücudunuzun mümkün olduğunca fazla yardıma ihtiyacı vardır, buna demir de dahildir. Demir, hayatınızın her döneminde vücudunuz için önemlidir ancak doğumdan sonra demir eksikliği anemisi olması bebeğinizle iletişiminizi ve bağ kurmanızı zorlaştırabilir.6 Demirin, bebeğinize bakmanıza yardımcı olmadaki önemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Doğum sonrası demir eksikliği” bölümüne bakabilirsiniz.

Ne yapabilirim?

Demir eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz. Doğum esnasında yaşadığınız zorlukları ve eve döndükten sonra kaybettiğiniz kan miktarını da hekiminize belirtmeyi unutmayınız.

Doğum sonrası dönemde kan kaybı normal olsa da kanamanın yoğunluğunu ve ne kadar sürdüğünü takip etmeyi ve kendinizi özellikle endişeli, bitkin hissediyorsanız ya da bebeğinizle ilgilenirken sorun yaşıyorsanız, bunu da hekiminiz ile paylaşmayı unutmayın.

Unutmayın, demir eksikliği ne kadar erken tespit edilirse o kadar erken tedavi edilebilir. Hamileliğiniz esnasında size demir takviyesi verildiyse ancak yan etkiler nedeniyle kullanmakta zorlandıysanız, bunu doktorunuza söyleyiniz.

Ayrıca besinlerle aldığınız demir miktarını artırmak için doktorunuz size bu konuda yardımcı olabilir, ayrıca Yiyeceklerinizi iyi seçin bölümünden de ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın ve bebeğinizle geçireceğiniz paha biçilmez anların tadını çıkarın.

REFERANSLAR

  1. Milman N.Iron supplementation in pregnancy. Dan Med Bull. 1991.
  2. a.b. Breymann C, Gliga F, Bejenariu C, Strizhova N. Comparative efficacy and safety of intravenous ferric carboxymaltose in the treatment of postpartum iron deficiency anemia. Int J Gynaecol Obstet. 2008;101(1):67-73. doi:10.1016/j.ijgo.2007.10.009.
  3. a.b. c. d. Milman N. Postpartum anemia I: definition, prevalence, causes, and consequences. Ann Hematol. 2011;90(11):1247-53. doi:10.1007/s00277-011-1279-z.
  4. a.b. c. Bergmann RL, Richter R, Bergmann KE, Dudenhausen JW. Prevalence and risk factors for early postpartum anemia. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2010;150(2):126-31. doi:10.1016/j.ejogrb.2010.02.030.
  5. Bodnar LM, Cogswell ME, McDonald T.Have we forgotten the significance of postpartum iron deficiency? Am J Obstet Gynecol. 2005;193:36-44.
  6. Murray-kolb LE, Beard JL.Iron deficiency and child and maternal health. Statistics (Ber). 2009;89:946-950. doi:10.3945/ajcn.2008.26692D.946S.